Kiinteistökauppaa ja voimistelua – auto pitää yrityksen ja yksinhuoltajaisän arjen pyörimässä
Auto voi olla harrastus, statussymboli tai ikuisuusprojekti. Suurelle osalle meistä se on myös väline, joka ratkaisee monta arjen dilemmaa – ainakin mitä liikkumiseen, elannon hankkimiseen ja sujuvan arjen pyörittämiseen tulee.
Näin on myös joensuulaiselle Petteri Kolmoselle, joka pärjäisi ilman autoa vain, jos vuorokauteen saisi muutaman tunnin lisää. Kilometrejä Sp-Kodin kiinteistönvälittäjänä ja yrittäjänä työskentelevälle Kolmoselle kertyy jo pelkästään työn puolesta 30 000 vuodessa.
“Olisihan tuo oman työn tekeminen käytännössä mahdotonta ilman autoa, ei sitä kuitenkaan viitsi taksilla tai mopolla lähteä Liperin tai Hammaslahden asuntoesittelyjä kiertämään”, Kolmonen tokaisee.
Asuntokauppojen lisäksi yrittäjän pitävät kiireisenä 9- ja 6-vuotiaat tytöt. Kolmikon tukikohta on Pielisjoen varrella Penttilässä, mutta osan ajasta tytöt viettävät toisella puolen kaupunkia äitinsä luona Marjalassa. Marjala-Penttilä-välin reissaamisen lisäksi arkea rytmittävät kasvuiässä olevien tyttöjen harrastukset.
“Ei tämä harrastusrumba tästä ainakaan taannu, päinvastoin. Kummatkin tytöt harrastavat voimistelua, jonka lisäksi isommalla on myös tanssiharrastus. Luulen, että harrastuksiin kuskaaminen tulee lähivuosina pelkästään lisääntymään, kun tytöt kasvavat ja kiinnostuksen kohteita tulee lisää”, Kolmonen ennustaa.
Ilman autoa kärsisi myös sukulointi. Autolla oman äidin luokse Ylämyllylle tai serkkujen luokse Turenkiin on helppo hurauttaa. Tahdin matkoilla määräävät kuitenkin tytöt.
“Jos minä saisin päättää, kuunneltaisiin autoradiosta uutisia, mutta tytöille pitää olla Kiss FM ja uusimmat hitit”, Kolmonen nauraa.
Turvallista matkaa
Timosen auton asiakkaaksi Kolmonen päätyi entisen työnantajan leivissä koettujen hyvien kokemusten ja suositusten kautta. Tällä hetkellä ajossa on Hyundain i40-perheauto, jolla hoituu sekä työ- että perhe-elämän matkat.
“Ensikosketuksen Timosen autoon sain reilu 10 vuotta sitten, kun työskentelin Huoneistokeskuksella. Siellä oli kaikki autot Timosen autolta, ja tuli huomattua, miten hyvin homma toimi. Sen jälkeen olen koko kuusivuotisen yrittäjäurani ajan ajanut Timosen perheen autolla”, Kolmonen kertoo.
Paljon ajavan yrittäjän mukaan auton on oltava paitsi tilava, myös turvallinen. Kun kyydissä on koko perhe, ei lastin arvoa voi mitata rahassa. Siksi on tärkeää, että myös huolto pelaa.
“Aina kun on tarvinnut apua, on sitä saanut helposti ja nopeasti yhdellä puhelulla. Huollon ajaksi saa sijaisauton aina käyttöön, mikä on niin yrittäjän kuin yksinhuoltajan näkökulmasta todella tärkeää.”
Yhteisiä hetkiä
Sen lisäksi, että auto mahdollistaa sujuvan liikkumisen, liittyy ajamiseen usein myös vahvoja muistoja – oli kyse sitten autokoulun ärräpäistä, ensimmäisen festarireissun vapaudesta tai perhematkojen vakiopysähdyspaikoista. Kolmosen muistot vievät nuoruuden laskettelumatkojen maisemiin ympäri Lappia ja Eurooppaa. Perheen yhteisillä asuntovaunureissuilla koettiin jotain sellaista, jonka hän haluaa viedä eteenpäin myös omalle jälkikasvulleen.
“Matkustaminen tuli omien laskettelu- ja freestylehiihtoharrastusten kautta koko perheelle aika hyvin tutuksi. Jos vanhemmat ei olisi ollut mukana ja viemässä harrastuksiin, niin kyllä se lapsuus olisi ollut aika paljon köyhempää”, Kolmonen kertoo.
Samasta syystä kahden tytön isältä ei tarvitse kysyä kahta kertaa, onko hän itse valmis ajamaan lastensa menojen perässä ympäri pitäjää. Sillä mistä sitä tietää – ehkä kymmenen vuoden päästä tytöt muistelevat perheen yhteisiä voimistelu- tai mökkireissuja samalla lämmöllä.